Consumptieve techniek

Kooklessen en het vak Consumptieve techniek

Hieronder staat beschreven hoe de kooklessen op school zijn, en hoe je, je verder kan ontwikkelen in het vak consumptief.

Je werkkleding:

Je hebt altijd veiligheidsschoenen aan, een wit T-shirt en een schort en haarnetje van school. Als je lang haar hebt heb je je haar in een staart.

Je lesboeken:

  • Kookboekjes werkportfolio Home 1, 2 en 3, deze boekjes krijg je in de 1e klas en mag je mee naar huis nemen om thuis te oefenen.
  • KPC Werken in de keuken.
  • Het leerlingenboek in de 3e klas, profiel Horeca. Voor het behalen van het landelijk erkend certificaat “Werken in de keuken”.
  • Strux assistent Horeca, voeding en voedingsindustrie, deel 1 t/m 4 . Op weg naar niveau 1, wat je na Oost ter Hout kan halen op een ROC.

We werken met digitaal lesmateriaal en maken dan gebruik van de IPads van school.

Wat doen we in de les:

Je komt omgekleed in de klas en krijgt dan een instructie aan de tafel. Daarna ga je je handen wassen en je werkplek inrichten. Meestal krijg je nog een demonstratie waarbij je nog even goed kan zien wat er gedaan moet worden. Je gaat aan de slag, de leerkracht komt langs om je vragen te beantwoorden. Als we klaar zijn gaan we het eten wat je gemaakt hebt beoordelen en dan kun je het opeten of mee naar huis nemen. We zorgen met elkaar dat alles weer schoon en netjes achter gelaten wordt voor de volgende klas.

In de 1e klas wordt er gekookt tijdens de Zorg & Welzijn lessen.

Vanaf de 2e klas krijg je elke week koken.

Tijdens deze lessen zijn we bezig met het werken aan je vaardigheden voor als je voor jezelf en je familie wilt gaan koken. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn; Gezond koken met verse ingrediënten, veilig omgaan met de gangbare keukenmaterialen. We leren de namen van de ingrediënten waarmee we werken en leren hoe we ze moeten bereiden. Dit kan zijn het koken, bakken, snijden, schillen, wassen en op smaak brengen van een gerecht. 
Schoon en hygiënisch werken met je ingrediënten, maar ook schoon en hygiënisch omgaan met je keukenmaterialen en jezelf.

In de 3e klas ga je aan de slag op je eigen niveau

Als je het profiel Dienstverlening kiest gaan we ook wat dieper in op het koken voor anderen.
Als je het Profiel Horeca kies kun je een landelijk erkend Branchegericht certificaat halen van het KPC ‘Werken in de Keuken” Als je dit hebt gehaald kun je aantonen dat je de basisvaardigheden bezit om in een bedrijf te werken waar met voedsel gewerkt wordt. Dit kan zijn een fastfood bedrijf, een lunchroom van een winkel of een keuken van een verzorgingshuis.

In de 4e klas en hoger gaan we dieper in de op het door jouw gekozen profiel

Er zijn projectweken waarin we dieper ingaan op een thema zoals de Italiaanse keuken, de Franse keuken, een brood en banket project en een vrij door de leerling zelf gekozen project. Je gaat zelf onderzoek doen naar deze onderwerpen en je werkt samen in een team. We werken uit de boeken van Strux. Je werkt dan aan je professionele vakvaardigheden. Je doet dan kleine opdrachten die je kunnen helpen als je na Oost ter Hout een Horeca opleiding wil gaan volgen op niveau 1.

©2020 Oost ter Hout Praktijkschool | Webdesign: MitZ.nl