Skip to main content

Consumptieve techniek

Kooklessen en het vak Consumptieve techniek

Hieronder staat beschreven hoe de kooklessen op school zijn, en hoe je, je verder kan ontwikkelen in het vak consumptief.

Je werkkleding:

Je hebt altijd veiligheidsschoenen aan, een wit T-shirt en een schort en haarnetje van school. Als je lang haar hebt heb je je haar in een staart.

Je lesboeken:

  • Kookboekjes werkportfolio Home 1, 2 en 3, deze boekjes krijg je in de 1e klas en mag je mee naar huis nemen om thuis te oefenen.
  • KPC Werken in de keuken.
  • Het leerlingenboek in de 3e klas, profiel Horeca. Voor het behalen van het landelijk erkend certificaat “Werken in de keuken”.
  • Strux assistent Horeca, voeding en voedingsindustrie, deel 1 t/m 4 . Op weg naar niveau 1, wat je na Oost ter Hout kan halen op een ROC.

We werken met digitaal lesmateriaal en maken dan gebruik van de IPads van school.

Wat doen we in de les:

Je komt omgekleed in de klas en krijgt dan een instructie aan de tafel. Daarna ga je je handen wassen en je werkplek inrichten.

Meestal krijg je nog een demonstratie waarbij je nog even goed kan zien wat er gedaan moet worden. Je gaat aan de slag, de leerkracht komt langs om je vragen te beantwoorden.

Als we klaar zijn gaan we het eten wat je gemaakt hebt beoordelen en dan kun je het opeten of mee naar huis nemen. We zorgen met elkaar dat alles weer schoon en netjes achter gelaten wordt voor de volgende klas.

In de 1e klas wordt er gekookt tijdens de Zorg & Welzijn lessen.

Vanaf de 2e klas krijg je elke week koken.

Tijdens deze lessen gaan we vooral bezig met het werken aan je vaardigheden voor als je voor jezelf en je familie wilt gaan koken.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn;

  • Gezond koken met verse ingrediënten
  • we leren de namen en veilig omgaan met de gangbare keukenmaterialen
  • We leren de namen van de ingrediënten waarmee we werken en hoe we ze moeten bereiden. Dit kan zijn het koken, bakken, snijden, schillen, wassen en op smaak brengen van gerecht.
  • Schoon en hygiënisch werken met je ingrediënten
  • Schoon en hygiënisch omgaan met je keukenmaterialen en jezelf

In de 3e klas ga je aan de slag op je eigen niveau in het door jou gekozen profiel

  • Als je het profiel Zorg & interieur kiest gaan we ook wat dieper in op het koken voor anderen. Het goed omgaan met de hygiëne en veiligheid in de keuken vormt een belangrijk onderdeel van de lessen.
  • Als je het profiel Horeca & Voeding kies kun je een landelijk erkend branchegericht  certificaat halen van het KPC/SVA ‘Werken in de Keuken” als je dit hebt gehaald kun je aantonen dat je de basisvaardighedenbezit om in een bedrijf te werken waar met voedsel gewerkt wordt. Dit kan zijn een fastfood bedrijf een lunchroom van een winkel of in een keuken van een verzorgingshuis. Het goed omgaan met de hygiëne en veiligheid in de keuken vormt een belangrijk onderdeel van de lessen.
  • Als je het profiel Sport & Voeding kiest gaan we dieper in op gezonde voeding en een gezond lijf. Je maakt kennis met wat van belang is als je gezond eten wil combineren met een sportief leven voor je zelf of voor anderen.

 

In de 4e klas en hoger gaan we dieper in op het door jouw gekozen profiel

  • Er zijn veel aandacht voor vakverdieping waarin we dieper in gaan op een thema die met het door jou gekozen profiel te maken heeft.
  • Je gaat zelf onderzoek doen naar deze onderwerpen en je werkt samen in een team.
  • We werken aan de vaardigheden en leerdoelen waar jij op je stage nog moeite mee hebt. Door middel van de in de stage agenda geschreven doelen gaan we hier mee aan de slag. Je geeft zelfstandig bij je vakdocent aan waar je hulp bij nodig hebt om je stage beer te kunnen uitvoeren, en samen ga je je vaardigheden verbeteren. Als bewijs kun je dan bij een mbo erkend leerbedrijf een landelijk erkende SBB-Praktijkverklaring halen waar je vaardigheden op mbo-niveau staan vermeld.
  • We werken uit de boeken van SVH keukenassistent (KAS). Je werkt dan aan je professionele vakvaardigheden. Je doet dan kleine opdrachten die je kunnen helpen als je na Oost er Hout een mbo horeca opleiding wil gaan volgen op entree-niveau.